ONS VERHAAL

Prof_Edited

David Cardenas, nationale directeur van de verkiezing, bouwt zijn carrière op in Caracas, Venezuela. Tijdens zijn traject als stylist, make-up artist en modeontwerper krijgt Cardenas de kans om deelnemers van internationale verkiezingen te coachen. Vanaf dat moment wenst Cardenas zijn loopbaan verder te ontwikkelen en op dat moment neemt hij de stap om naar Europa toe te gaan. Tijdens zijn reis door heel Europa raakt hij verliefd op Nederland, op haar cultuur, haar mensen en vele andere eigenschappen die het een bijzonder land maken. Cardenas beschikt vanaf dan over genoeg redenen om naar Nederland toe te verhuizen.

In 2010 leert Cardenas Miss Desiree van den Berg per toeval kennen. Hij heeft de taak om voor haar make-up te zorgen en tijdens dit proces raken ze in gesprek. Van den Berg vertelt Cardenas over haar deelname als Miss Nederland voor de internationale verkiezing van Miss Universe. Cardenas informeert haar op zijn beurt omtrent zijn ervaring als Misses coach en ondanks dat de verkiezing al snel zal volgen stemmen ze af dat Cardenas haar zal coachen.

In 2012 wordt Cardenas rechtstreeks door Miss Nederland benaderd. Ze vraagt hem om Miss Nederland 2012 te coachen. Voor het eerst in 27 jaar ontvangt Nederland weer een prijs, op de derde plaats, voor de titel ‘Typisch Kostuum’, dit met een kostuum genaamd ‘Mozaïek’ Vanwege deze prijs wordt Van den Berg de gelegenheid geboden om door te stromen naar de ‘Miss International’ verkiezing waarbij ze later weer de tweede plaats voor ‘Typisch Kostuum’ wint, en daarnaast bovendien de eerste finaliste van de hele missverkiezing wordt.‘Zonnebloemen’ van Van Gogh vormt ditmaal de inspiratie voor het typische kostuum.

Na dit succes in 2012 ontvangt Cardenas de mogelijk om de volgende misses te coachen:

  • Stephanie Tency – Miss Universe 2013 (7de plaats voor Typisch Kostuum – Pauw Amsterdam)
  • Jacqueline Steenbeek – Miss World 2013 (10de plaats voor Gala Kostuum)
  • Yasmin Verheijen – Miss Universe 2014 (4de finaliste hele Miss Universe verkiezing)

Tot slot neemt Cardenas de beslissing om zijn eigen Miss Avantgarde Verkiezing te beginnen. Hij bespreekt zijn concepten met zijn vriendin en zakenpartner Vicky Zimmerman. In 2015 beslissen ze samen het startsein te geven aan de Miss Avantgarde verkiezing. Een project dat later, in 2016, tot ‘Miss en Mr. Avantgarde’ omgevormd wordt.

Het evenement Miss en Mr. Avantgarde onderscheidt zicht van andere evenementen. Het is het eerste evenement waarbij een modeontwerper in samenwerking met een miss een hoofdrol speelt met zijn of haar creatie. Een vereiste is dat de creatie uit recyclebaar materiaal dient te bestaan. Met deze creatie gaan ze samen op zoek naar kandidaten om de prijs ‘Beste Recycling Designer’ aan uit te kunnen reiken.  Anderzijds begint Mr. Avantgarde nauw samen te werken met zijn eigen fotograaf. Dit met de bedoeling om een selectie van drie foto’s te presenteren. Deze selectie behelst een zwart/witfoto, een indoor- en een outdoorfoto. Tenslotte dingen ze met de betreffende selectie samen mee naar de prijs ‘Beste Fotograaf Avantgarde’.

Het hele Miss Avantgarde concept is bedacht en ontwikkeld door de professionele modeontwerper David Cardenas. David is bekend in de modewereld door zijn bijzondere creaties voor Miss Universe, Miss World, Miss International en andere internationale verkiezingen.

Deelnemers worden binnen een aantal maanden naar de finale toe gecoacht. Daarnaast worden ze begeleid door een ervaren team uit de mode- en beautywereld, die hen de fijne kneepjes van het vak kunnen bijbrengen.